Най-голямата тайна на чугунените съдове се крие в равномерното разпределение на топлината. Те задържат топлината по идеален начин, което означава, че храната е сготвена равномерно. Чугунените съдове също оказват страхотно влияние върху здравето ни. Благодарение на използването на естествен материал, какъвто е чугунът, намаляваме количеството на вредните вещества, които проникват в храната при използване на тефлонови тигани. Допълнително предимство е, че при приготвянето на ястия в чугунени съдове се отделят малки количества желязо - елемент, необходим за организма на човека
Важни инструкции за употреба и почистване Чугунените съдове са подходящи за готвене на всякакви видове котлони, на закрито или открито, с изключение на микровълнови фурни. Новите съдове трябва да се изплакнат и подсушат добре преди първоначална употреба.
Почистване - Измивайте съдовете ръчно, като използвате найлонова четка. При необходимост, използвайте шпатула за тигани за отстраняване на залепнали парченца храна - При силно загоряла храна, кипнете вода за 1 минута в съда, след което почистете с шпатула след изстиване - Подсушавайте добре незабавно след измиване с кухненска хартия или кърпа, която не пуска влакънца - Намажете с тънък слой готварско олио или специален спрей за обработка на чугунени съдове Препоръчително е да го направите, докато съдовете са все още топли - Окачете или приберете съдовете за съхранение на сухо място. От време на време може да забележите тъмни петна върху кърпата, с която забърсвате съдовете. Това не оказва влияние върху безопасната употреба на съдовете - това е в следствие на реакцията на мазнината, с която са обработени съдовете, с леко киселинни или алкални храни. Това ще изчезне след няколко употреби и почиствания на съдовете. Не е необходим сапун или препарати за чинии. Ако все пак желаете, може да използвате малко препарат за миене на чинии