Оризоварът е предназначен за готвене и поддържане на топъл ориз, задушаване на зеленчуци, месо и риба.
Характеристики, функции, предимства на уреда:
Корпус от неръждаема стомана
Външен и вътрешен капак, предпазен клапан за пара,
Външен съд
Вътрешен съд с незалепващо покритие и индикатор за ниво на напълване с ориз/вода
Зелен светлинен индикатор: „Загряване“)
Червен светлинен индикатор: „Готвене“
Превключвател за функциите на уреда
Количество варен ориз: за 2 - 10 човека
Капацитет: 1,8 литра
Размер: диаметър Ø 285 мм, височина 280 мм
Мощност и характеристика на електрическата мрежа: 700 W / 230 V 50 Hz
Включена мерителна чаша + лъжица за ориз + тава за готвене на пара
Оризоварът е оборудван с предпазен термостат, който автоматично преминава към поддържане на топъл режим, когато: няма вътрешен съд в уреда, вътрешният съд е разположен неправилно, водата се е изпарила напълно от вътрешния съд.
Уредът е подходящ за употреба в малки заведения, хотели и кетъринг, без голямо натоварване на уреда и не е подходящ за непрекъсната натоварена употреба.
Тегло: 2,7 кг
Предимства:
Лек, практичен и удобен уред за приготвяне на сварен ориз или ориз-алденте, както и за готвене на пара.
Оризоварът е пригоден за варене на различни сортове и вид ориз.
Приготвяне на ориз
Оптималният ефект от приготвянето на ориз зависи от правилното съотношение на ориз и вода. По време на подготвяне на продуктите, следвайте всички инструкции на опаковката и проверете дали:
Оризът е необработен и типичен
Оризът е предварително сварен или задушен
Предварително свареният ориз се предлага в търговската мрежа, като „инстантен ориз“. Всички други данни за ориз (бял или кафяв, дългозърнест или кръгъл, див, басмати и др.) са информативни относно качеството и вкуса на продукта. Тази информация е несъществена за процеса на подготовка. В зависимост от вкуса може да се добави щипка сол. Изплакването на ориза преди готвене го прави по-малко лепкав в съда, но премахва някои хранителни вещества. Когато оризът се накисне за 5 - 10 минути, той ще бъде по-мек след готвене.
Приготвяне на типичен (суров, не предварително сварен) ориз.
Измерете желаното количество ориз, като се съобразявате с вътрешния индикатор за нивото на съда (или таблицата на съотношението ориз / вода по-долу), с помощта на мерителната чаша. Измийте отмеренето количество ориз в отделен съд.
Поставете измития ориз във вътрешния съд и допълнете с измерено количество вода (като вземете предвид капацитета на съда или таблицата за съотношението ориз / вода). Не превишавайте линията за максимален обем на водата във вътрешния съд!
Стартирайте уреда с помощта на ON / OFF (Вкл./Изкл.) превключвател. Натиснете функционалния превключвател (преместете надолу). Светва червеният светлинен индикатор „Готвене“. Когато се оризът е сварен, червеният индикатор за „Готвене“ изгасва и се включва зелен светлинен индикатор за „Подгрявайте“. Уредът преминава автоматично в режим на затопляне на храната. Оставете капака затворен за следващите 10 - 15 минути, така че оризът да стане по-пухкав. За да избегнете повреди на незалепващото покритие на вътрешния съд, никога не използвайте метални лъжици за сервиране на ориза. Използвайте лъжицата ориз, включена в комплекта. Уредът автоматично поддържа топлина. Когато температурата във вътрешния съд спадне, светва червеният индикатор „Kochen / Cooking“ („Готвене“), който показва поддържането на затоплящ процес. Когато затоплянето на храната вече не е необходимо, изключете уреда с превключвател ON / OFF (Вкл./Изкл.) и издърпайте щепсела от контакта. В противен случай функцията за поддържане на топло е все още активирана. Не оставяйте ориза дълго време във вътрешния съд, след приключване на процеса на готвене.
Готвене на пара
Оризоварът може да се използва също за задушаване на зеленчуци, месо и риба. Използвайте включената тава за пара за тази цел.
Зеленчуците са особено подходящи за задушаване на пара, защото губят по-малко хранителни вещества, в сравнение с всички други методи на приготвяне.
Налейте умерено количество вода във вътрешния съд. Количеството на водата зависи от вида и количеството на приготвената храна.
Поставете продуктите в тавата за готвене на пара, поставете я във вътрешния съд и затворете капака.
Не превишавайте максималната височина на тавата за готвене на пара, когато поставяте желаните продукти.
По време на готвене капакът трябва да бъде затворен. Уредът губи пара, необходима за готвене по време на отваряне. Може да намалите загубите на пара, чрез добавяне на вода.
Не оставяйте храната дълго време във вътрешния съд, след приключване на процеса на готвене.